İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi

Evin Alındığı Tarih
Evin Satıldığı Tarih
Ev Alım Şekli
Evin Alış Fiyatı
Evin Satış Fiyatı
Hesapla
Ödenecek Vergi Tutarı
Endeks Artışı
Düzeltilmiş Alış Bedeli
Tapu harcı 
Net Satış Bedeli
Safi Kar
İstisna Tutarı
İstisna Sonrası Matrah
Vergilendirme Oranı
Ne Kadar Kredi Çekebilirim? »
Hata Bildir veya Yorum Yap »

www.hesapkurdu.com

* Yİ-ÜFE oranları son güncelleme tarihi 01.03.2016

** 2016 yılının açıklanmamış aylarının da hesaplanabilmesi için bu ayların ileriye dönük enflasyon tahminlerinin orta noktası alınmıştır.

*** Hesaplama Aracı, Gelir İdaresi Başkanlığının Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasında Vergisel Yükümlülükler Rehberine göre hazırlanmıştır. Rehberi sayfanın sonundaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

**** Hesaplama aracımız mevzuatlara göre hazırlanmış olsa dahi, vergisel işlemlerde çeşitli istisnaları olmasından dolayı, sadece bilgi amaçlıdır. Net hesaplama işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.


Gelir vergisi kanunu 80 inci maddesi uyarınca gayrimenkul alış tarihinde itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancına konu oluşturmaktadır. Bu durumun tek istisnası şudur: eğer konu gayrimenkul bedelsiz olarak edinilmişse (miras, bağış vb.) bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmez.

Değer artış kazancı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile hesaplanmaktadır. Yİ-ÜFE oranları aylık olarak yayınlandığı için alınan ve satılan ayların değil, bir önceki ayın Yİ-ÜFE oranları kullanılıyor.


"Tapu harcının düşük gösterilmesine gelen cezalar hakkında bilgi almak ve tapu harcı hesaplaması yapmak istiyorsanız, 'Tapu Harcı Hesaplama' aracımıza bakabilirsiniz"


Yukarıdaki hesaplama aracının ne yaptığını daha iyi anlatabilmek için bir de örnek hesaplama yapalım:

01.02.2010 yılında 120.000 TL’ye alınan bir konut 01.03.2014 yılında 200.000 TL satılıyor.

Endeks artış oranları:

01.02.2010 Yİ-ÜFE oranı: 166,52

01.03.2014 Yİ-ÜFE oranı: 232,27


Diğer Hesaplama Tabloları

Konut Değer Artışı Hesaplama Aracı İçin Tıkla »

Kira Vergisi Hesaplama Aracı İçin Tıkla »

Tüm Hesaplama Araçlarımızı Görmek İçin Tıkla »


Örnek Durumun Vergisini Hesaplayalım:

Alış ve satış aylarından bir önceki ayın Yİ-ÜFE oranlarının (endeks değerlerinin) oranı ile alış fiyatı çarpılır ve bu sayede alış fiyatı enflasyona göre düzeltilerek bugünün (ya da satış günü) TL'sinin değerine getirilir.120.000 TL * (232,57/166,52) = 167.957 TL

Daha sonra alış fiyatının bugünkü değeri satış fiyatından çıkarılarak satıcının ettiği reel kâr hesaplanır. Bunun vergi jargonundaki ismi ise istisna öncesi değer artış kazancı olarak geçiyor. 200.000 TL - 167.959 TL = 32.041 TL

Bu adımda ise gelir vergisi hesabını yapan çoğu insanın bilmediği ama ilgili kanun maddesinde açıkça ifade edilen bir inceliği hesaba katmak lazım. Kanunun 81. maddesi şöyle der: "... elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi ... " Yani, tapuda satıcının ödediği %2 masraf vb. gibi giderler değer artışından düşülerek matrah indirilebilir. 32.041 TL - 4.000 TL = 28.041 TL

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir

Eryaman Satılık Daire

Eryaman kiralık daire

Eryaman da satılık daire

Ankara Eryaman satılık daire

Eryaman da kiralık daire

Eryaman kiralık ev

Eryaman satılık ev

Ankara Eryaman kiralık daire

Ankara Eryaman'da satılık daire

Eryaman kiralık

Eryaman emlak
Eryaman Satılık
Baran Emlak Eryaman