İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Ticaretten korkan kira gelirine koştu

2015 yılında kira geliri üzerinden vergi ödeyen mükellef sayısı 74 bin artarken, gelir vergisi mükellef sayısı sadece 28 bin yükseldi.

Mehtap Ö. ERTÜRK

Dövizdeki yükseliş ve bunun sonucunda artan maliyetlerin sebep olduğu darboğaz ile birlikte iflasın eşiğinde olan firma sayısı artıyor.

Foto: DHA

Geçen yıl ekonomide yaşanan durgunluk nedeniyle ticaretin riske girmesi kazanç odaklı hareket eden yatırımcıyı gayrimenkule yönlendiriyor. Vergi mükellefi sayılarındaki artışlar da yatırımcının ticaretten korkup gayrimenkule yöneldiğini doğruluyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı istatistiklere göre, 2015 yılında kira gelirlerinden alınan gayrimenkul sermaye iradı mükellef sayısının yüzde 4.38 oranında artarak 1 milyon 669 bine ulaştığı görülüyor.

10 MİLYONA?YAKLAŞTI

Gelir vergisine tabi olan mükellef sayısındaki artış ise yüzde 1.58’de kaldı. Gelir vergisi, stopaj, Gayrimenkul sermaye iradı, basit usul, kurumlar vergisi ve KDV’den oluşan veri kalemlerine tabi toplam mükellef sayısının ise Aralık 2015 itibarıyla yüzde 2.6 artarak 9 milyon 930 bin 588’e ulaştığı görülüyor. Toplam mükellef sayısı 2014 yılına göre 252 bin kişi artarken, bu artışın en büyük payını yaklaşık 74 bin ile kira geliri vergileri oluşturuyor.

ARALIKTA MÜKELLEF?AZALDI

Kira gelirlerinden alınan gayrimenkul sermaye iradı vergisinde mükellef sayısının en fazla arttığı şehir İstanbul oldu. Kira gelirine yönelen yatırımcıların sayısındaki artışla beraber İstanbul’da mükellef sayısı son bir yılda 37 bin artarak 582 bin 647’ye ulaştı. Ankara’daki gayrimenkul sermaye iradı mükellef sayısı ise 8 bin 182 artarak 198 bin 931’e çıktı. Bu vergiye tabi mükellef sayısının en fazla artığı şehirlerden bir diğer ise İzmir oldu. İzmir’de kira geliri üzerinden vergi ödeyenlerin sayısı 4 bin 904 artarak 134 bin 167 oldu.
Geçtiğimiz kasım ayında 9 milyon 935 bin 313 olan vergi mükellef sayısının 4 bin 725 kişi azalarak aralık ayında 9 milyon 930 bin 588’e düştüğü görülüyor.
Düşüş gelir vergisi, stopaj ve gayrimenkul sermaye iradında mükellef sayılarındaki azalmadan kaynaklanıyor.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir

Eryaman Satılık Daire

Eryaman kiralık daire

Eryaman da satılık daire

Ankara Eryaman satılık daire

Eryaman da kiralık daire

Eryaman kiralık ev

Eryaman satılık ev

Ankara Eryaman kiralık daire

Ankara Eryaman'da satılık daire

Eryaman kiralık

Eryaman emlak
Eryaman Satılık
Baran Emlak Eryaman